iZAP-Videos, Full featured videos plugin v3.61b

Release Notes

Release 3.61b

Cool enhancement

  1. We decided to removed "izap_videos" from URL. now you can enjoy urls like "www.xyz.com/pg/videos/xxxxx". Complete branding for you :).

Fixes

  1. Small fix in video play page for elgg 1.6.1 and elgg 1.5

Release 3.6b

In the previous release we added the support to monitor the actual ffmpeg process to be sure about if queue is running or not. But that was behaving different on different server configurations (dual core, cord core). Number of cores effect on the number of threads of ffmpeg and hence background processes. So that's why it was behaving differently on different flavor of servers. To over come this, we stop this monitoring and start to see the queue status via sqlite db. And i tested it alot here, and it's working perfectly and now we also restored windows support. WAMP is tested with this version.

Release 3.55b:

How do we planned stability in this version

In this version we have removed complex video conversion preset command and use simple ffmpeg command "ffmpeg -y -i [inputfile] [outputfile]". I setup a testing lenny instance of a server. than simply install ffmpeg using lenny package manager. And setup elgg with izap_videos. And it was working perfectly there was not any issue. Please post your feedback. And if it works for you. than post your server environment and give us one recommendation. As we will reach to the recommendation of 20. We will change this beta release to stable one.

  1. You can control plugin setting either you want to keep original video file after conversion
  2. Sqlite implementation to cut down all background processing.
  3. More control in queue management.
  4. Implemented Trash, This will just put videos in trash having any issue. it could be ffmpeg supporting libraries. Admin can delete them or can restore them after fix.
  5. Cron implementation to re-trigger queue in case of sudden interruption in the queue. You can manage cron timing according to your need.

Upgrading from previous release:

  1. Backup your database and izap_videos folder.
  2. Disable izap_videos plugin from your admin panel.
  3. Download and unzip izap_videos version 3.5 and place it in mod directory.
  4. Re-enable this new izap_videos plugin from you admin panel.
  5. You may need to re-enable ON-SERVER support from setting tab of izap_videos plugin settings.
  6. Clear simple cache.

New installation:

  1. Download and unzip the plugin in your mod dir.
  2. Enable it from admin panel.
  3. Clear simple cache.

ONSERVER Prerequisites:

  1. PDO sqlite drivers must be installed. This release and all future release will support queue management using PDO sqlite.
  2. ffmpeg and all supporting libraries.

Optional Prerequisites:

  1. notifications p lugin
  2. crontrigger plugin
  3. messages plugin

Optional plugins will give you better control over izap_videos plugin. These optional plugins are only required for ONSERVER support. If you leave them, izap_videos will yet to work with its basic functionality.

Bug fixes:

  1. Access control of uploaded video.
  2. Cutdown elgg-db communications to save resources
  3. Delete video entity will also delete all related media.

Compatiblility:

  1. Elgg 1.5
  2. Elgg 1.6
  3. Elgg 1.7a
  4. Elgg 1.7

Operating system compatiblity:

  1. *nix (confirmed)
  2. Windows (working perfectly tested with WAMP)

We are releasing beta release so we could collect feedback from all of you. Post your tickets at https://izapvideos.googlecode.com

I am twitting on: http://www.twitter.com/the_izap

I am blogging at: http://www.tarunjangra.com

Follow below our group discussion:

http://community.elgg.org/pg/groups/forum/340718

  • @MontanaMIke

    My knowledge about PHP is quite limited, so I don't know what could cause the problem in this line of code. Maybe the reason for the error is not in this line of code after all. I got an idea when I noticed the "exec()" statement in connection with the "Permission Denied". Are you sure that exec() is enabled on your server? You can check it for example on the Server analysis page of the izap_videos plugin. I believe the Tidypics plugin uses exec(), too. Have you installed the Tidypics plugin for image uploads? Does this work without problems?

    If you don't have any problems with Tidypics and exec() is shown as enabled both in the Tidypics and izap_videos server analysis, I would guess that the reason for the error is indeed somewhere in the izap_videos plugin code. Then the next version hopefully solves the problem. In case you have also problems for example with Tidypics picture uploads there might be some permission issues with exec() on your server. You might want to contact support then.

    @mikejkelley

    The supported sites (via "Enter URL") are listed at http://code.google.com/p/izapvideos/. If you Add a video via "Enter Embed Code" many other sites work, too. But it's not possible to give a complete list of these sites. Some sites include parameters in the embed code that are filtered by Elgg due to security reasons and these videos won't work then.

  • hello,

    I installed izap video on elgg 1.5 three months ago. First, i had no problem uploading an converting video. About a month ago,

    * when i was uploading no-flv videos the conversion process was not starting a lot (thumbnail was created thouph),

    * when i was uploading .flv videos, the upload process was succefull, but the thumbnail was not created.

    Furthermore, in the server analysis tab, a have 2 problems,

    1. the Simple command returns failure. i used all the possible values for the convertion command. the strange part is that when i browse the data folder, the folder 'server_test' contains and the converted video (test_video.avi). i tested with another .avi video (bigger in size, almost 2MB) and the result was to convert only the 0.29MB (just like the test_video.avi size)

    2. the PHP interpreter test returns success, but the another strange thing is that, in the '<TD>' where it should be the php version values, the command "echo $php;" {90} of the server_analysis.php, recreates the whole pages several times until the script returns failure. The result was something like this : "X-Powered-By: PHP/5.2.13Content-type: text/htmlX-Powered-By: PHP/5.2.13Content-type: text/htmlX-Powered-By: PHP/5.2.13Content-type: text/htmlX-Powered-By: PHP/5.2.13Content-type: text/htmlX-Powered-By: PHP/5.2.13Content-type: text/htmlX-Powered-By: PHP/5.2.13Content-type: text/html" followed by the whole page!!

    The site was hosted in a shared server, so at the begin the server_apalysis tab was returning only 'Internal Server Error', caused by the multiple concurrent php processes. I changed server, and i realized the problem, so i made, the {90} line of the .php file, a comment.

    So i ask: Is it possible, a update of the PHP version on the server to cause this errors? (i use now 5.2.13 PHP version)

    i expect a response from the shared-server team, if they update the PHP version by the time i had these problems.

    The changes i made to the website were not affected the functionality of the plugin.

    I also tested new test version of the elgg platform and izap videos plugin and the result was exavlty the same.

    Also, is it possible the 1.5 version of elgg to have stability problems with the PHP version (5.2.13) i use?

    Forgive me for my englsih, by the way.

    Any help would be greatly appreciated.

    Thanks for a great plugin.

  • hello again,

    Sorry for my english again..

    please if anyone knows how to fix the problems i have, i would be grateful!

    Also, if the return value ($return_vlaue) of the exec() ffmpeg command (the command which converts the videos) is '1', what does this means?? I made a simple script (ff_test.php) with this exec() command :

    $cmd = "$ffmpeg -y -i $video $new_video";
    exec($cmd, $out_array, $return_array);

    the video is converted to a specific folder succesfully, but the variable $return_value is not '0', but '1'.  Is this a server issue??

  • Hi,

    Could anybody advise me please?
    Which .php file in the izap plugin would I need to edit to remove the link "copy this video to my videos" which appears at the top of a video?

    Thanks

  • @elggfan:

    To remove the "Copy this video..." link you have to edit /views/default/izap_videos/video/index.php.

  • @ Iionly,

    Many thanks for your quick reply.
    By removing lines 16-20 in /views/deafult/izap_videos/video/index.php, the link "copy this video to my videos" has gone - which is exactly what I wanted.
    Once again, thanks for your quick response.

  • Line 25 (echo $Add;) can also be removed.

  • @IZAP:

    Sorry for asking... but may I ask nonetheless what's going on? I'm slightly confused about the silence regarding updates lately. Maybe not fair to expect it (free software...), but I'm at a loss. First there's some announcement that there will be something new available soon... and then nothing seems to happen. I know that there had been some updates/fixes available on the google development site, but that's also part of the problem.

    It seems to me that each new version since 3.0 not only introduced new features but also introduced new issues/bugs/problems at the same time. While some of these issues were fixed with later versions, some new features with new bugs/problems were introduced with these versions yet again.

    There are open issues remaining, people asking for support here in their comments... and nothings seems to happen for weeks. Sorry to say that, but it's slightly frustrating. The izap_videos plugin is surely an outstanding plugin and a lot of people want to use it... want to use all features it offers.

    Maybe it would help to concentrate on fixing open issues before new features / major changes are introduced. It might help to work on a stable release first (since 3.5 only beta versions have been released). Afterwards, major changes could be included in a development/beta branch again.

  • @iionly:

    Sorry for this unintentional delay. Actually we are moving our office and that's why everything get messed up. We will be settle down by this week. And I will continue to take these issues from the coming Monday.

    Thanks

  • I am using 1.7.1 ver ,with 3 column riverdashboard . Activity river showing only url of video added in izap_video but no video player or any blank box ,I wanna display small video player with every added video in activity river please help me .

  • Hi, nice plugin :-)

    I still have a "there was a problem loading your movie, try again later" on the player when uploading files...

    It works with the .avi example file (the funny one :-) but not with others formats like mp4 or MPEG for example. It keeps displaying this error message. The thumbnail is fine and I tested the conversion with ffmpeg in command line and it works ok.

    Did I miss something ?

    image

     

  • Need help Video player not shown in 3 column riverdashboard activity.

  • i want to ask.How can i enable pdo_sqlite drivers support.thanks so much

  • I think that is a server compile issue...I am at the same cross road myself.

iZAP

We are leading elgg providers. We have implemented complex combination of applications like "elgg + elasticsearch + cloud infrastructure + comet server for active pages"

Stats

  • Category: Media
  • License: GNU General Public License (GPL) version 2
  • Updated: 2015-3-13
  • Downloads: 57366
  • Recommendations: 107

Other Projects

View iZAP's plugins